środa, 24 października 2012

Magiczny trunek legmi


z archiwum zdjęć Piotra Jaskólskiego

     No i znowu zgłębianie tajników Tunezji, tym razem pod kątem alkoholu. Nie jestem abstynentką, chwilami wystarczy jednak zapach piwa abym poczuła kręcenie w żołądku.  Dochodzę zatem do sedna sprawy. W czasie pobytów wielokrotnych w Tunezji miałam okazję zakosztować wódki figowej czyli boughi. Tym oto trunkiem zaowocowaliśmy z Piotrem znajomość na Djerbie. Powiem szczerze, smakowo jednak nie dla mnie.

     Wypiłam kieliszek i wystarczy. Produkcję tego trunku rozpoczęto już w 1940 roku. Na potrzeby turystów produkuje się czystą wódeczkę pod nazwą Romanoff lub Natacha alkohol. Dla pań preferowany jest likierek daktylowy. Tibarine można kupić za ok. 10 euro. Znowu muszę pomarudzić, ale dla mnie smak trochę zbyt mdły. Ale to jest kwestia smaku. Jak wspomniałam wolę winko. Za każdym pobytem w barku zamawiam sobie Muscat z lodem. Pychota. Ale wertując stertę artykułów Piotra trafiłam na ciekawy temat, który bardzo mnie zainteresował z racji sposobu jego przygotowania.

     Mówię tu o legmi. Lekko sfermentowany sok z palmy daktylowej. Z reguły mętny. Zbierany sok z palm pozbawionych pióropusza.
z archiwum zdjęć Piotra Jaskólskiego
Trochę to barbarzyństwo bo po takim oskalpowaniu z pióropusza palma w ciągu pół roku usycha. Sok pobiera się z palmy dojrzałej najczęściej dziesięcioletniej. Najczęściej sok spływa do glinianych garnków umieszczonych wysoko. Sam sok choć bardzo pożywny, zdrowy i słodki wygląda jak sok z ananasa, smakuje wybornie ale to jeszcze nie jest legmi. Cały proces fermentacji to dopiero tajemnica tego trunku. Do procesu fermentacji dodawane są drożdże, cukier albo wielbłądzie mleko.  

     Można też bez tych dodatków wystawić soczek na działanie gorącego słoneczka. Ale podobno mistrzami w przygotowaniu tego trunku są ludzie z południa Tunezji, niedaleko granicy algierskiej.  Fermentacja trwa kilka dni. Znawcy smaku twierdzą, że są w stanie poznać gdzie rosła palna z której zdobyto sok. Twierdzą też, że najsmaczniejsze jest legmi z Zatoki Gabeskiej, inny smak ma legmi z palmy Djerbiańskiej.

     Jak wynika z legend Odyseusz dobił do Djerby i wysłał swoich towarzyszy aby sprawdzić kto zamieszkuje wyspę. Był zdesperowani bo towarzysze nie chcieli opuścić wyspy, zasmakowało im legmi podane przez tubylców. Ludzie Odyseusza zapadli w stan beztroskiej błogości. Podobno też jak wieść niesie Odyseusz aby ruszyć dalej swoich kamratów musiał przywiązać do wioseł. Osobiście nie wyobrażam sobie armii na rauszu wiosłujących gdzieś w nieznane.

    Legmi nawet sfermentowane dodaje sił, dostarcza kalorii i witamin, a niektórzy nawet posuwają się do twierdzenia że zapewniają ciągła młodość, no i najważniejsze pozwala przetrwać ogromne upały.  Z opowieści przeze mnie usłyszanych dowiedziałam się też, że na tunezyjskich weselach pan młody, a działający jak afrodyzjak legmi gwarantuje udaną noc poślubną.

     Sam proces fermentacji wzbudza we mnie ……. Nawet nie umiem określić tego uczucia. Proces ten w oazach Nefty trwa długo. Po rozpaleniu ogniska czeka się aż zostanie sam żar. Potem wyrabia się ciasto na placek i zagrzebuje w piasku na kilkanaście minut. Musi być ten placek na wpół surowy. Ten placek przeżuwają kobiety i po kilkunastu minutach wypluwają do soku z palmy. Po 2-3 dniach zamienia się w cierpkie legmi. Ale wypić trzeba dość szybko bo potem legmi traci swoje właściwości.  Legmi czasami nazywany jest napojem zapomnienia. A ja wolałabym zapomnieć, że ktoś żuł, ktoś pluł do soku. Brrrrr, jednak już wolałabym napić się figowej wódki boughi.

26 komentarzy:

  1. o rany Jagoda...:) Jak się zapuszcze w tamte rejony to tylko likierek....nikt mi nie bedzie do kieliszka pluł..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Moniczko. Mnie sposób przyrządzania legni też przyprawia o .......
    A likierek wcale nie jest zły, to właśnie coś dla kobiet. Ja jednak zamawiałam sobie Muscat. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. No faktycznie, nieapetycznie to brzmi. Dziwi mnie kolejny raz obecność alkoholu wśród muzułmanów. Tunezyjczycy łamią fundamenty wiary raz po raz!
    Do tego niszczą palmy aby się napić. To jest już barbarzyństwo jak słusznie zauważasz. Aaaa....fe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klik dobry:)
    Brrrr, paskudztwo! Ale... jakby przyjrzeć się temu, co my jemy i pijemy, to też znajdzie się mnóstwo "be", które są z obrzydzeniem wytykane przez inne narodowości.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może czasami lepiej nie wiedzieć jak taki trunek jest przygotowywany.

      Usuń
  5. z tymi trunkami w krajach nmuzułmańskich jest tak samo jak z seksem przedmałżeńskim, niby nie wolno a jednak tak się robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest w wielu religiach. I u nas nie inaczej. Uchodzimy za naród katolicki, a czy wszyscy katolicy przestrzegają przykazania? I nikt się temu nie dziwi przecież, że ktoś kradnie, a inny pożąda żonę bliźniego swego, albo dnia świętego nie święci. Czemu ma więc zadziwiać muzułmanin pijący trunek legmi, a katolik np. nie idący w święto do kościoła - już nas nie zadziwia?

      Usuń
    2. Wystarczy spojrzeć w zakładach karnych, ilu osadzonych za łamanie np. przykazania "nie kradnij" ma w celi nad łóżkiem albo na szyi święcony krzyż. O tych na wolności nie wspomnę, bo nie złapani za rękę.

      Usuń
    3. Masz po stokroć rację. Ja tych ludzi żyjących "niezgodnie z przykazaniem" nie oceniam. To sprawa indywidualna. Każdy żyje tak jak mu wygodnie. Oczywiście jest też wynikiem tzw. dulszczyzny jeśli się krytykuje za coś człowieka niezgodnego z wiarą, a pod własnym dachem robi się coś wręcz odwrotnego. Tak samo jak in vitro czy aborcje. Powinno dać się wypowiedzieć kobietom, bo to ich ciało i sumienie a nie wydawanie ustaw odgórnie.

      Usuń
    4. To wszystko prawda, co mówicie. Wydawało mi się jednak, że sprawa alkoholu u muzułmanów jest traktowana bardzo rygorystycznie. Jak widać wcale tak nie jest.
      Ja wcale tego nie potępiam.

      Usuń
    5. Masz rację Bet. Myślę, że w każdej wierze jest taki wyłom w respektowaniu reguł religijnych.

      Usuń
  6. It's amazing to pay a quick visit this website and reading the views of all mates regarding this piece of writing, while I am also keen of getting knowledge.
    my web site: Asunto Alanyasta

    OdpowiedzUsuń
  7. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting
    a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on.

    You have done a outstanding job!
    Also see my web site :: Huvila Antalyasta

    OdpowiedzUsuń
  8. Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely enjoying your
    blog and look forward to new updates.
    My homepage - fastigheter i alanya

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks for sharing your thoughts about cheap antalya hotels.
    Regards
    Also see my web site - Bolig i Antalya

    OdpowiedzUsuń
  10. At this moment I am ready to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to read
    other news.
    My web page ; houses in turkey

    OdpowiedzUsuń
  11. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox
    and now whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment.
    Is there an easy method you are able to remove me
    from that service? Thanks!
    my site - Real estate Antalya

    OdpowiedzUsuń
  12. magnificent issues altogether, you just gained a
    new reader. What might you suggest in regards to your post
    that you just made some days ago? Any sure?
    Take a look at my blog post : diablo 3 barbarian guide

    OdpowiedzUsuń
  13. This post gives clear idea for the new users of
    blogging, that actually how to do blogging and site-building.
    Visit my web site : tattoo removal

    OdpowiedzUsuń
  14. I like what you guys are usually up too.
    This type of clever work and coverage! Keep up the good works guys I've included you guys to our blogroll.
    Here is my web-site skin lightening cream

    OdpowiedzUsuń
  15. You really make it seem really easy along with your presentation however I in finding this matter to
    be actually one thing which I feel I would by no means understand.
    It kind of feels too complex and extremely large for me.
    I'm having a look forward in your subsequent publish, I will attempt to get the hang of it!
    Feel free to visit my web blog - Leiligheter til salgs i Bodrum

    OdpowiedzUsuń
  16. Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really helpful & it helped me out much. I'm hoping to present
    something again and help others such as you aided me.
    Take a look at my page : how to get rid of your acne overnight

    OdpowiedzUsuń
  17. My brother suggested I might like this web site.
    He was totally right. This post truly made my day.

    You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!
    Look into my web blog : how to get rid of cellulite

    OdpowiedzUsuń
  18. Hi there, I discovered your website by the use of Google while
    searching for a comparable topic, your site came
    up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just turned into alert to your blog via Google, and found that it is truly informative.

    I am gonna be careful for brussels. I'll appreciate in case you continue this in future. Lots of other people shall be benefited from your writing. Cheers!
    My blog post ... http://accessories.tutorialsbookmarks.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzeba się nie dać monotonii. Polecam sport! Fajny blog. Pozdrawiam.
    www.eliksirlek.com

    OdpowiedzUsuń

Jak opublikować komentarz?

Jeśli nie masz KONTA GOOGLE, to można wybrać:

- NAZWA /ADRES URL - w okienku NAZWA wpisać nick i w okienku ADRES wkopiować adres swojego bloga.

- ANONIMOWY - w tej opcji proszę podpisać się w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...